H. Pawlowská sa na Štedrý deň vracia k prvorepublikovej tradícii

24.12.2013 Celý región

Bratislava 24. decembra (TASR) - Česká spisovateľka, scenáristka a moderátorka Halina Pawlowská prežíva prvé vianočné sviatky bez manžela, ktorý zomrel v lete na následky zákernej choroby. "Našťastie mám veľkú rodinu, všetci žijeme v jednom dome. To čo sa stalo môjmu mužovi, nás s deťmi veľmi stmelilo," uviedla pre TASR autorka, ktorá sa o svojom zosnulom manželovi často zmieňovala vo svojich rozprávaniach. Venovala mu aj svoju zatiaľ poslednú knihu Pravda o mém muži, ktorú začiatkom decembra veľkolepo pokrstila v Prahe.

Spisovateľka prežila so Zdeňkom Pawlowskim takmer 35 rokov. Porodila mu dcéru Natáliu a syna Petra. "Je na nás, ako tie sviatky strávime, máme malého vnuka, takže cez to dieťa, ktoré prináša ten vzruch a dej, je to uľahčené," priznala Halina. Spoločnosť pri sviatočnom stole jej budú robiť okrem detí, vnuka, štyroch psích miláčikov aj "babičky" - spisovateľkina 94-ročná mama a manželova mama. "Tiež so mnou žije v jednom dome. Samozrejme, smutno nám bude, ale sami nebudeme."

Pawlowskej veľkú rodinu opäť čaká tradičné vianočné menu. Spisovateľka nepripúšťa v sviatočnej kuchyni žiadne kulinárske experimenty: "Máme vyprážaného kapra, zemiakový šalát, rybaciu polievku a vianočné cukrovinky. Niekedy robím pusinkový zákusok."

U Pawlowských však predsa majú na Štedrý deň ešte ďalšiu gurmánsku aktivitu, ktorá ozvláštňuje sviatočné menu. Pred štedrovečernými hodmi si rodina dopraje slimákov, ktoré v minulosti patrili v Česku k vianočnej tradícii. "Na obed chodíme na slimáky, čo tiež patrí k našej tradícii. Na slimáky s cesnakom a bylinkovým maslom. Je to taká prvorepubliková tradícia, na ktorú u nás po revolúcii veľa ľudí nadviazalo," potvrdila Halina Pawlowská.

Ako ďalej priznala, na vianočné darčeky si nepotrpí a v tomto smere nemá ani žiadne zvláštne želania. Darčekom bude pre Halinu už to, že za ňou príde na sviatky syn, ktorý študuje v Paríži. Do nového roka 2014 však autorka priania má, želá v nich okrem iného úspech svojej muzikálovej komédii Adam a Eva, ktorú pripravuje: "Pracovne by som chcela, aby sa vydaril muzikál, aby sa predávala kniha, aby som asi konečne urobila film a seriál, pretože mám ponuky a neustále to odďaľujem. A potom by som si hlavne želala, aby všetci boli zdraví a prežili sme, a ten rok bol veselší a pokojnejší než rok 2013."
 
 
 

Vyberte región